Vrouwenpraat

VrouwenpraatOké: mannen kunnen dan misschien beter voorlezen, maar vrouwen hebben een beter taalgevoel.

Althans, dat is gebleken uit een analyse van staatsexamens ‘Nederlands als tweede taal’. Onderzoeker Frans van der Slik, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft deze conclusie getrokken nadat hij 27.000 staatsexamens ‘Nederlands als tweede taal’ heeft doorgespit. Deze examens zijn gemaakt door mannen en vrouwen uit 88 verschillende landen.

Vrouwen versus mannen
Spreken én schrijven bleek vrouwen beter af te gaan dan mannen. De opleiding die vrouwen gevolgd hebben voor ze naar Nederland kwamen, blijkt ook verschil te maken. Naarmate de opleiding van vrouwen van vergelijkbaar of hoger niveau is dan die van mannen, neemt ook hun taalvaardigheid toe. Dit zou genetisch bepaald zijn; vrouwen worden blijkbaar met een groter taalvermogen geboren.

Noam Chomsky
50 jaar geleden beweerde de Amerikaanse taalwetenschapper Noam Chomsky het al: ieder mens beschikt over genen die het mogelijk maken om een taal te leren. Hij stelde dat aan de grammatica’s van alle talen een universele grammatica ten grondslag ligt. Dit zou erop wijzen dat de mens een aangeboren taalvermogen heeft.

Er is in de afgelopen jaren veel gediscussieerd over deze bewering. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen echter aan dat Chomsky het, naar alle waarschijnlijkheid, bij het rechte eind had.

Vrouwen zijn beter in taal
En dan nu dus de uitkomst van dit recente grootscheepse onderzoek, het bevestigt wat we natuurlijk al lang wisten: Vrouwen zijn gewoon beter in taal. Is me dat even goed nieuws: Ik bén een vrouw en ik doe in taal!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *