Domme ezel?

domme ezelWe schelden wat af in het dagelijks leven. De meeste mensen zullen niet eens weten waar het woord dat ze gebruiken eigenlijk vandaan komt. Wat mij opvalt is dat veel scheldwoorden hun oorsprong vinden in de dierenwereld. Ik zal er een aantal noemen en ook hun herkomst vermelden. Het is vaak heel verrassend en ook erg grappig.

Domme ezel
Dit arme dier wordt vaak geassocieerd met domheid. ‘Oen’ en ‘Kluns’ zijn bijvoorbeeld oude benamingen voor gecastreerde ezels. Ook deze twee woorden worden gebruikt als scheldwoord voor onze domme medemens. Maar waarom eigenlijk? Zijn ezels wel zo dom?

Waarschijnlijk komt het doordat je een ezel niet gemakkelijk iets aan kunt leren. Je moet dat op de juiste manier doen, met veel geduld en vertrouwen, anders gaat de ezel gewoon zijn eigen gang. Waarschijnlijk is de misvatting dat ezels dom zijn vanuit dit gegeven ontstaan. Je kunt je afvragen wie hier nu eigenlijk de grootste domoor is!

Snotaap
De naam die we geven aan een kind dat zich bemoeit met iets waar het nog te klein voor is. Te klein om zelf zijn/haar snotneus af te vegen en de aap staat dan voor nieuwsgierigheid en brutaliteit, precies zoals apen zijn dus.

Hondenlul
Voetballer Piet Romeijn riep in december 1969 ‘onbenul’ naar scheidsrechter Arie van Gemert. Het werd verstaan als ‘hondenlul’. De KNVB maakte er een zaak van waardoor het woord bekend werd. Sindsdien roept het voetbalpubliek ‘Hi, Ha, Hondenlul’ als ze het oneens zijn met een beslissing van een scheidsrechter.

Bakvis
Scheldwoord voor een meisje of jonge vrouw. Dit woord vindt zijn oorsprong in de visserij. Gevangen vissen die te klein werden bevonden, werden in een bak gegooid om vervolgens terug gegooid te worden in zee. Jonge vissen werden daarom ‘bakvissen’ genoemd.

Sloddervos
Een vos zou je eerder associëren met sluwheid en niet met slordig zijn. Dit woord heeft dan ook niets met een vos te maken. Het is waarschijnlijk een verbastering van het Duitse woord ‘Schlotterhosen’; een benaming voor een wijde flodderende broek. In het Oost-Fries werd dit een ‘sludderbüksen’ genoemd. Deze benaming gaf men ook aan een slordig mens. Door de jaren heen is dat dus sloddervos (of slordevos) geworden.

…En zo kan ik nog urenlang doorgaan. Al in 1970 maakte Peter Vos ‘Het beestenkwartet’. Een kwartet met allerlei ‘beestachtige’ scheldwoorden. Heel erg leuk, je komt woorden tegen als: ‘schijtlijster’, ‘kloothommel’, ‘mafkikker’ en ‘kamerolifant’. De dieren zijn geportretteerd als menselijke types. Er zijn sinds 1970 meer dan 100.000 exemplaren verkocht en het is nog steeds te koop!

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *